Jobbe i utlandet

Er du på vei ut av landet for å jobbe?

Ja, mange av oss foretrekker å jobbe i utlandet av forskjellige årsaker. Det kan være at jobbmarkedet er for trangt i Norge innenfor det fagfelt en er utdannet. Det kan være at man har tatt deler av utdannelsen i utlandet og har problemer med å få den godkjent i Norge. Da kan det være aktuelt å flytte for jobb.

Hvorfor velge utlandet?

Det å jobbe i utlandet er spennende sjanse for å lære og utvikle seg i et internasjonalt miljø. Dette kan også gjøre deg bedre rustet for jobber hjemme i Norge på lang sikt. Man blir kjent med nye språk, får utviklet seg som menneske og man blir kjent med andre kulturer en den norske. Norge har også gode studentlån ordninger og ordninger som kan gi stipend om du finner deg jobb i et EU land.

Hva slags jobber?

Det finnes mange forskjellige typer jobber, spesielt nå som globaliseringen har slått til for fullt. Du kan for eksempel reise som Au-pair. Dette er ganske tradisjonelt og det er blitt gjort i mange år allerede. Du kan også jobbe i servicesentre der de har behov for norsktalende eller skrivende personale.

For mange er det aktuelt med litt høyere stillinger. Gjerne man ønsker å reise ut med bistandsorganisasjoner, eller i diplomatisk tjeneste? Det er mange muligheter over hele verden, så lenge man har rett utdannelse og vet hva man vil. Man må også være villige til å flytte seg fra Norge, med familie og venner som blir igjen. For mange er dette tøft, men de velger å gjøre det på grunn av de gode mulighetene.

NAV har også gode ordninger for å hjelpe deg som søker jobb i utlandet. Du kan blant annet få støtte til å flytte.